Alla bör skaffa kunskap om vår tids ödesfråga. De här böckerna har jag läst och uppskattat.
Scener ur hjärtat
Malena och Beata Ernman och Greta och Svante Thunberg
En väldigt direkt och stark uppmaning att ta klimathotet på allvar och att ta ansvar. Boken handlar också om hur utlämnad man kan vara när man har barn med psykisk ohälsa. Den berörde mig starkt.
Sent på jorden
Björn Wiman
Björn är kulturchef på Dagens nyheter och i den här boken samlar han ett antal kulturartiklar han skrivit som handlar om klimathotet. Den gav många nya perspektiv.
Den obeboeliga planeten
David Wallace-Wells
En otroligt skrämmande och obehaglig bok om vad som kan hända om vi fortsätter i tangentens riktning. Späckad med fakta, ibland oöverskådlig, men mycket övertygande.
Det minsta vi kan gör är så mycket som möjligt och lite till
Pär Holmgren
Om man ska läsa en enda bok så funkar denna. Pedagogisk och engagerad. Den ger en bra helhetsbild.
Naturligtvis – ekologisk mångfald i din trädgård
Justine Lagache
Naturskyddsföreningens årsbok 2019
Praktiska tips på växter att plantera och andra åtgärder för att göra så din trädgård bidrar till ekologisk mångfald. Jag fick massor av tips inför nästa odlingssäsong.
Vad håller ni på med?
En antologi om klimatet
En härlig och annorlunda bok med dikter, serier, noveller och betraktelser och olika personliga infallsvinklar. Jag kände mig mindre ensam och mer handlingskraftig efter att ha läst den.
Med tåg genom Europa
Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén
Praktiska tips och resrutter för tågresor i Europa. Jag blev riktigt sugen på en klimatsmart semester.
Det här förändrar allt – kapitalismen kontra klimatet
Naomi Klein
Den här boken sätter fingret på sambanden mellan dagens marknadsekonomi och klimatförändringarna och visar hur social rättvisa och miljöhänsyn hänger ihop.
Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
Joanna Macy och Chris Johnstone
När man tänker att det är kört och tappat motivationen att försöka förändra något är detta en bra bok att läsa. Den handlar inte om problemen eller lösningarna, utan om hur vi kan förhålla oss till dem. Att tro på nyttan med att kämpa vidare även om man inte vet säkert vad det ger för resultat.
Kollaps – Livet vid civilisationens slut
David Jonstad
På ett otroligt pedagogiskt sätt förklarar David Jonstad hur komplex och sårbar vår globala civilisation blivit och varför berättelsen om eviga framsteg inte går att lita på. Trots sina skrämmande slutsatser är boken positiv, att en kollaps inte behöver ha förfärliga konsekvenser så länge vi samarbetar och har förberett oss.
Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft
Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh
Jag trodde den här boken skulle vara mer mjäkig, med små miljövänliga vardagstips… Men den väjer inte för att klimatkrisen är svår och omvälvande. Samtidigt är den både lättläst och hoppfull, och ger förslag på vettiga sätt att förhålla sig.
Klimatkrisens Sverige
Erika Bjerström
Författaren har som utlandskorrespondent beskrivit klimatförändringarnas effekter i andra länder. Den här boken handlar om Sverige. Om man tror att vi här får mest fördelar av högre temperaturer – som skönare somrar och längre odlingssäsonger – så blir man snabbt av med den föreställningen. Intervjuer med experter och forskare visar att vi drabbas på många sätt. Obehaglig, men angelägen.
Till bildningens försvar
Sverker Sörlin
Den här boken väcker mina tankar om vårt ansvar som medborgare, och ansvaret att bygga sin egen kunskap och förståelse för att kunna vara en bidragande del av samhället. Sverker berättar om folkbildningsrörelsen som följde efter införandet av allmän rösträtt och hur kunskap idag blivit mer individualiserad och inriktad på yrkeskunskaper. Han gör kopplingar till klimatförändringarna – att vi återigen behöver stärka folkbildningen så att alla får en grundläggande delad förståelse för de utmaningar vi står inför.
Upphettning – demokratin i klimatkrisens tid
Daniel Lindvall
En mycket intressant bok som inte bara belyser hur demokrati och andra styrelseskick klarar av att hantera klimatkrisen, utan även till exempel hur våra olika energikällor påverkat samhällsutvecklingen.
Slaget om framtiden – Forskningens roll i konflikten mellan tillväxt och miljö
Jenny Andersson och Erik Westholm
Boken handlar om framtidsstudier och forskningens frihet. Författarna problematiserar och visar effekter av när intressenter styr forskningens inriktning och vilka resultat som lyfts fram. Intressenter som kan ha vinning av status quo eller att en viss bild av verkligheten blir norm. Något jag tagit med mig är hur viktigt det är att våga erkänna att det finns intressekonflikter, till exempel mellan miljö och ekonomisk tillväxt. Att utgå ifrån att det inte finns en motsättning döljer möjliga lösningar och alternativa framtidsbeskrivningar.
Prata med barn om klimatet
Frida Berry Eklund
Våra barn är en stark drivkraft att försöka bromsa klimatförändringarna. När man läser den här boken inser man också hur viktigt det även är att prata med barnen om klimatförändringarna. Väntar vi för länge så kan de känna sig svikna och lurade, samtidigt är det viktigt att anpassa sig efter barnets ålder och personlighet. Boken ger bra stöd för att prata med barn om detta svåra ämne. För den som inte känner sig så insatt i frågan innehåller den också bra fakta och perspektiv på klimatkrisen.
Klimatpsykologi – hur vi skapar hållbar förändring
Kali Andersson, Frida Hylander, Kata Nylén
Boken har utgångspunkten att skapa förändring effektivt och samtidigt må bra. Slutsatserna är bland annat att göra saker som ger ringar på vattnet och att göra det tillsammans med andra.
Sex grader – en framtid på en varmare jord
Mark Lynas
Måste ta med den här boken eftersom det var den som först fick mig att inse vilka enormt allvarliga konsekvenser klimatförändringarna har, och det verkar som om andra också blivit väckt av denna. Innan jag läste den förstod jag inte hur stor effekt ett par grader hade. Sedan insåg jag att två grader är riktigt illa, och när jag kom till kapitlen om 3 och 4 grader så var det knappt att jag vågade läsa längre.
Under the sky we make
Kimberley Nicholas
Kimberley Nicholas är en klimatforskare, verksam i Lund, som i den här boken lämnar sin formella forskarroll och blir personlig. Det är en favoritbok som jag citerade hela tiden medan jag läste. Den är full av allvar och sorg, men också användbar fakta och konstruktiva lösningsförslag. Trots att boken inte väjer för hur illa läget är, så gick jag från ganska uppgiven till betydligt mer hoppfull efter att ha läst den.
Tankestrukturer som hindrar omställning – och hur vi kan överkomma dem
Maria Wolrath Söderberg
Detta är ingen bok utan en rapport för Miljmålsberedningen. Jag kan ändå inte låta bli att ta med den, för att jag tycker den är så klockren. Den skärskådar många vanliga typer av argument för att inte agera som jag känner igen från både privata samtal och media, exempelvis ”andra är värre” och ”man borde istället”. Rapporten gör också upp med föreställningar när det gäller klimatkommunikation som jag själv upplever som förlamande, till exempel att man inte får lov att skrämmas, och att det inte hjälper med information för att skapa engagemang.